2013. június 3., hétfő

Anya Seton: Katherine 1., 2.



Fülszöveg: A gyönyörű Katherine kolostorban nevelkedett kamasz lányként kerül az angol udvarba, Chaucer és a fekete halál századában. Nővére, Chaucer jegyeseként segíti beilleszkedni a csodás, de mégis annyira idegen közegbe. Katherine ebben a veszélyes és romantikus korszakban érik asszonnyá. Ámulva látja az udvari pompát, fényűzést, a lovagi harcok kegyetlenségét. Ártatlansága, bájosan nyitott természete, különlegesen vonzó személyisége kiragyog a despota Plantagenetek intrikáktól bűzlő udvarából. Varázsos lénye ellenére hozomány híján egy faragatlan földesúrhoz kényszerítik, akit az együtt töltött idő során tisztelni kezd, megszeret őszintesége és egyenessége miatt. A több évtizedes háború, amely az országot sújtja, újra és újra elszólítja férjét mellőle, így az asszony egyedül kénytelen helytállni a birtokon, ahol emberségével, mély együttérzésével segítő úrnőjévé válik a nyomorgó jobbágyoknak. Ezt a kulisszát hasítja fel John of Gaunt, a király fia, aki szenvedélyes szerelemmel, akár álruhába is bújva ostromolja a férjes asszonyt. Katherine eddig mindig méltósággal vállalhatta sorsát, de most képes-e megőrizni emberi tartását gyilkosság, házasságtörés, háborúk mocska, parázsló egymásra találások és magány örökös váltakozása ellenére? Anya Seton műve 1954-es megjelenése óta hazájában máig a legolvasottabb regények között van. Két kötetben megjelenő magával ragadó könyv Katherine Swynford és John of Gaunt szerelmének igaz története; a szerelemé, amely megváltoztatta a történelmet, azé a két emberé, akiket a brit királyi család őseiként tartanak számon.

Fülszöveg: A Katherine és Lancaster hercege közt szövődött szenvedélyes szerelem állandó próbáknak kitett titkolt, mégis mindenki által tudott viszony. A tündöklő asszonyt, a büszke tartású nőt óhatatlanul szájára veszi az udvar, mindamellett bujkálásra, állandó várakozásra kárhoztatja. A herceg hónapokig távol van, lopott órákat tölthetnek csak együtt. A kettejüket összetartó izzó kapcsot nemcsak a távolság, a hatalmi és örökösödési harcok, gyermekeik bizonytalan jövője, hanem saját hullámzó érzelmeik is kikezdik.Eközben az országot felforgatja az 1381-es parasztfelkelés, és ez a zűrzavar fordulópontot jelent az asszony életében is. Katherine hite szerelmükben, ha eddig néha el is bizonytalanodott, mindvégig feltétel nélküli volt, ám amikor ráeszmél élete szörnyű titkára, vezeklésre ítéli magát. Hozhat-e ítéletet Katherine a sorsa felett, magára veheti-e királyok, a társadalom bűneit, megtagadva ezzel az öröknek vélt szerelmet? Seton műve 1954-es megjelenése óta hazájában máig a legolvasottabb regények között van. A két kötetben megjelenő magával ragadó könyv Katherine Swynford és John of Gaunt szerelmének igaz története; a szerelemé, amely megváltoztatta a történelmet, azé a két emberé, akiket a brit királyi család őseiként tartanak számon.


Bevallom őszintén, voltak fenntartásaim a könyvvel kapcsolatban. Nem is akár milyenek. Először is a könyv 1954-ben íródott. Jaj, nekem! Na ebben biztos 6 oldalon taglalják majd a gyönyörűséges naplementét, és a szereplők gondolatait, ruházatát. Aú. 

Aztán elkezdtem olvasni...

Adva van egy fiatal lány, aki apácák között nevelkedett. Elindul az udvarba a nővéréhez. Mindjárt a 30. oldal környékén meg is akarják erőszakolni. Szegény csaj. Aztán a jóképű herceg megmenti...

Az első 100 oldal után már elkezdett érdekelni a történet. És azt kell, hogy mondjam egyre jobban tetszett. A szövegezése meglepően modernnek hat. Nincsenek benne felesleges leíró részek, ami azért nagy szó, ha megnézzük, hogy mikor adták ki.
Ahogy tovább olvastam egyre jobban tudatosult bennem, hogy egy igaz történetet olvasok...

Tehát rágoogléztam. (szép magyar szó)
És láss csodát, mi mindent találtam.

Íme Lancaster hercege
Ha jól megnézzük, tényleg jóképű lehetett.

Ennyi maradt Katherine első lakóhelyéből, Kettlethorpe-ból


És Katherine címere

Angol nyelvű honlapokon sokkal több mindent lehet találni róla. Egy azonban biztos: hogy szerelme Lancaster hercegével tiszta és örök volt. Ami azért nem semmi lehetett a 14. században. Szóval le a kalappal.
Ami viszont fura, hogy még soha sem filmesítették meg a történetet... érdekes.

Egy szó mint száz, aki egy életen át tartó szerelemről, bánatról, kalandról akar olvasni az ne hagyja ki ezt a remek könyvet!
Mert ahogy mondani szokták:
"Az élet írja a legszebb történeteket"
és ez tényleg így van!!!

És egy másik mondás, amit ezentúl én igyekszem alkalmazni:
"Ne a borítója alapján ítéld meg a könyvet!"
Jelen esetben a kora alapján :)



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...