2013. július 4., csütörtök

Naomi Novik: Őfelsége sárkánya


Fülszöveg: A napóleoni háborúk már önmagukban is izgalmasak, ám ha belegondolunk, hogy a csata nemcsak a földön, hanem a levegőben is dúl, méghozzá sárkányok hathatós segítségével, akkor egészen újfajta izgalmak várnak ránk. Amikor Őfelsége Hajója, a Kevély elfog egy francia fregattot és megszerzi a fedélzeten található legnagyobb kincset, egy kínai sárkánytojást, a tengeri ütközetek veterán angol tisztjének, John Laurence kapitánynak beteljesedik a végzete. 
Megszokott életét és jelenét feldúlja a bizonytalan jövő - és a váratlan barátság a legfurcsább lénnyel, akit valaha látott. Temeraire, a sárkány hátán Laurence kapitány kitapasztalja a légi hadviselés csínját-bínját. 
Hogy megtörjék Bonaparte arcátlan támadását a brit föld ellen, és hogy megakadályozzák a franciákat saját sárkányaik bevetésében, Laurcnce-nek és Temeraire-nek eleddig ismeretlen veszélyekkel és kihívásokkal kell szembenézniük, amelyeken a Brit Birodalom jövője áll vagy bukik. 

"Úgy keltek életre lelki szemeim előtt a könyvek, ahogy olvastam őket. Ezek csodálatosan megírt regények, hiszen nemcsak frissek, eredetiek és lendületesek, de tele vannak csodálatos, érző szívű szereplőkkel. Az Őfelsége Sárkánya két olyan műfaj ötvözete, amit kölcsnösen szeretek: fantasy és történelem. Alig várom, hogy lássam, amint sárkányok is részt vesznek a napóleoni háborúkban. Én az ilyen filmek miatt járok moziba." 
(Péter Jackson, A Gyűrűk ura-trilógia rendezője) 




Azért kezdtem bele ebbe a regénybe, mert mert megfogott a fülszöveg. Gondoltam izgalmas kalandokat fogok találni. Hát egy kicsit csalódnom kellett. Ugyanis szerintem ennek a könyvnek nem az izgalom volt a fő mozgató rugója. Inkább mintha egy szépirodalmi regényt olvastam volna történelmi háttérrel, ami egy, a miénkhez hasonló, mégis teljesen más világba kalauzolt volna el. Ennek ellenére szép történet egy sárkányról, aki meglehetősen intelligens és annak gazdájáról. 
Az Őfelsége sárkánya amúgy 2006-ban jelent  meg, és még ebben az évben  három neves elismerést is szerzett, Novik pedig a „Legjobb Új Író” kategóriában elnyerte a John W. Campbell-díjat.

Szóval aki izgalmas olvasmányt keres, annak nem ajánlom, mert sok benne a leírás. Bár van aki szerint igen pörgős.
 Annak viszont aki egy szép történetet keres, minden képen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...