2013. május 30., csütörtök

Miért nem olvasnak a fiatalok?

A e-book világa oldalon találtam egy cikket: Miért nem olvasnak a fiatalok címmel?
Először is (tapasztalatból tudom), hogy a fiatalok igenis olvsanak, olvasnának könyveket. 
A cikk azt írja, hogy többen azzal indokolták, hogy nem olvasnak, mert drága a könyv. Ez való igaz. Egy tini, egy szülő nem sűrűn engedheti meg magának, hogy könyvet vegyen. Sajnos. Nem is a könyv drága, a fizetések alacsonyak. Ismét sajnos.
DE
van olyan is, hogy könyvtár. Igen Könyvtár. Ahová a fiatalok - ha rá vezetjük őket- igen is szívesen járnak és szívesen olvasnak. Én személy szerint a 1-14 éves korosztályról tudok nyilatkozni, akik igenis próbálkoznak az olvasással. Többféle könyv érdekli őket és szívesen kísérleteznek.
A minap találkoztam egy 9 éves kislánnyal aki a Morga-t vette ki a könyvtárból a maga 400 oldalával és azt mondta tudja, hogy nem fogja végig elolvasni, de bele-bele fog olvasni és próbálkozik. 
A mai könyveknek az is az egyik nagy hátránya, hogy több mint 100 oldalak. Azt pedig egy-két kivételtől eltekintve nem fogják a kiskamaszok elolvasni, mert hosszú.
Azért írom a kiskamaszokat, mert itt kezdődik az olvasóvá nevelés. Ha már az elején kudarc élménye lesz, "hogy á ez hosszú" akkor később se fog leülni egy könyv mellé.
A másik pedig a szülők és a tanárok fontos szerepe, amit a cikk is ír. A kötelező olvasmányok stb. most komolyan, tegye a szívére a kezét mindenki: ki olvasta el a Kőszívű ember fiait, vagy a Légy jó mindhaláligot? A lányok biztos nem. (észre vettétek, hogy a kötelezők, mind fiúknak szólnak?)
És sajnos kevés a jó példa.
Az egyik szomszédom unokája pár éve azt mondta, (középiskolás), hogy a tanár feladta az Alkonyatot és hogy igen tetszett neki (pedig fiúról van szó). Szóval tényleg csak nyitni kéne a gyerekek felé. Nemcsak a kiadóknak, hanem a szülőknek és a tanároknak is.

A 14-18 éves korosztály még érdekesebb téma. Itt főleg a lányok olvasnak, és főleg fantasyt, vagy romantikusat. A fiúkat tényleg nehezebb rávenni az olvasásra, mert a nekik való könyveket vagy túl gyerekesnek tartják, vagy túl komolynak. 
Lehet, hogy nem ártana egy közvélemény kutatást tartani a témában.



Olvassátok el cikket is! itt

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...