2015. április 21., kedd

Trónok harca 5. évad 1. rész epizódismertető




A cikk forrása:http://www.hbo.hu/series/tronok-harca/article/kapcsoljuk-westerost-5x01-az-eljovendo-haboruk_50427




50427_-_254Lannister-ház

A fekete királynő


A történet flashback-jelenettel nyit, melyben a még fiatal, Cersei keresi fel az erdőben élő titokzatos jósnőt, hogy az megjövendölje, a jövőt. A kezdeti tiltakozás ellenére egy kóstolónyi vér ellenében beadja a derákát a boszorkány, és 3 jóslatot is ad az ifjú Cersei-nek: egy királyhoz megy majd feleségül, ám csak ideig-óráig lesz királynő, míg jön egy nála fiatalabb és szebb, aki mindent elvesz tőle, ami számára kedves. Három gyermeke születik majd: koronájuk arany lesz, csak úgy, mint halotti leplük. Szép kilátások.

Újra a jelenben vagyunk, miközben Cersei a fentieken gondolkodik Baelor Nagy Szentélyébe érkezvén. A templomban Tywin fekszik a ravatalon, Jaime apjuk teste felett őrködik. Az előző évadból tudjuk, hogy a Lannister-ikrekre ajzólag hat, ha egy rokonuk hullájával egy légtérbe kerülnek, ám most a szerelem helyett inkább az acsarkodásnak áldoznak: a józanabb Jaime rávilágít, hogy apjuk halála után mindenki őket akarja majd kifúrni a hatalomból, és nem lenne hátrány erre felkészülni, de Cersei szokásához híven kijátssza a Tyrion-kártyát, gyűlölködik, vádaskodik, és végül Jaime-t is hibáztatni kezdi az eseményekben vállalt szerepéért.



Később a halotti toron mindenki Cersei-nek puncsol, amikor felbukkan az unokaöccse, Lancel Lannister a koldulóbarátok egyezményes westerosi öltözékében, mezítáb, és megnyírt hajjal. Verebeknek nevezik magukat, és a Hét Hitének fanatikus hívői – szól az apja, Kevan audiókommentárja, rosszalással a hangjában. A részvétnyilvánítás nem is elég a hitbuzgó Lancelnek, felkeresi a királynőt a tort követően és bocsánatát kéri, amiért vérfertőző viszonyba csábította, miközben Jaime fogoly volt, és amiért részt vállalt Robert „balesetében”. Cersei az arcába röhög, ám jó szektás szokások szerint Lancelt ennyivel nem lehet leszerelni, és térítésbe kezd, mely további röhögést von maga után.

Közjáték a bordélyban:
 Ser Loras Olyvarral hentereg, amikor Margaery érkezik, és elhajtja bátyja ágyasát, majd felhívja figyelmét, hogy a Cersei-vel való házassága még mindig terítéken van. Loras rámutat, hogy Tywin halála után a Hét sem tudná arra kényszeríteni a királynőt, hogy hozzámenjen, így sajnos mindenképpen Királyvárban fog maradni Margaery életét keseríteni. Nem olyan biztos az – mondja sejtelmesen a lány.

A fekete futó
Egy vélt és egy valós rokongyilkosság után a Westerosból elmenekített Tyrion olyan fizimiskával gurul ki a ládájából Pentosban, mint akin egy egész heti másnap kulminálódik, és elmondása alapján így is van, de ez nem szegi kedvét abban, hogy folytassa az ivást. Megmentője, Varys próbálná arra terelni a szót, hogy olyan elhanyagolható feladatok várják őket, mint a birodalom megmentése, de egyelőre kevés sikerrel. A Pók ezután más taktikához folyamodik, és Tyrion hiúságára próbál hatni: fontos szerepet szán neki az eljövendő háborúban, mégpedig Daenerys oldalán tanácsadóként, mivel az ő segítségével a Targaryen lány képes lehet arra, hogy meghódítsa a Hét Királyságot, és jólétet, valamint békét teremtsen Westeroson. Ez pedig már Tyrion számára is érdekes feladatnak ígérkezik.



Targaryen-ház
A fehér királynő
Egy hódító mindig ellánállásba ütközik – árulja el a világot megrengető igazságot Ser Barristan Danynek, és bizony nem téved. A Hárpia Fiai nevű maszkos gerillaszervezet sunyiban gyilkolássza a Makulátlanokat, és mindenkit, aki egy követ fúj Daenerysszel, a khaleesi pedig egyelőre tehetetlen, de eltökélt szándéka előcsalogatni az ellenállókat. Missandei eközben értetlenkedik Szürke Féregnek, hogy vajon miért járnak szajhákhoz az eunuch Makulátlanok. „Nem tudom” – adja meg az örök férfiválaszt a harcos.

A feketeleves után egy kis öröm is jut Danynek, ugyanis Daario és Hizdahr zo Loraq - akiket a királynő azért küldött Yunkaiba, hogy rendet teremtsenek a városban - visszatértek, ráadásul siker koronázta küldetésüket. A város mestereinek csupán egy feltételük volt cserébe azért, hogy elfogadják Dany uralmát: újra szeretnék nyittatni a küzdővermeket, ám ezúttal nem rabszolgák, hanem szabad emberek harcolnának bennük. A Targaryen-lánynak így sem tetszik az ötlet, így Hizdahr győzködése ellenére is elutasítja az indítványt.

Ami azonban nem ment a meereeni nemesnek, gond nélkül sikerül Daariónak, amikor a welcome-szex után rávilágít Danynek arra, hogy ő maga is a küzdővermeknek köszönheti fényes karrierjét. A lázongó nép megzabolázására is van ötlete a zsoldosnak: a sárkányokkal kellene kicsit megpörköltetni a csürhét, akkor tudnák, hol a helyük. Daenerys erre töredelmesen bevallja, hogy Sárkányok anyja ide vagy oda, nem igazán tud parancsolni „gyermekeinek”, mire Daario felhomályosítja az önnön nagyságától elvakult Danyt, hogy egy Sárkánykirálynő sárkányok nélkül, bizony nem királynő. A verdikt annyira megrémíti a khaleesit, hogy azon nyomban meg is látogatja a szobafogságra ítélt Viseriont és Rhaegalt, hogy felmérje, hogyan is áll tekintély dolgával, azonban bebizonyosodik, amitől félt: a sárkányok megzabolázhatatlanok.



Közjáték a Völgyben: Lord Royce látja vendégül Kisujjt és Sansát, miközben Robin Arryn vívóleckéit követik figyelemmel. Petyr üzenetet kap, ezért szekérbe ülnek és elindulnak nyugat felé, ám Royce-nak azt hazudják, hogy a Baelish-birtokra mennek keletre, nehogy valaki elárulja a hollétüket Cersei-nek.
Csak hogy a Trónok harca hagyományok megmaradjanak, kocsijuk éppen egy kőhajításnyira húz el Brienne és Pod mellett, éppen csak elkerülvén egymást. Brienne mindenből kiábrándulva próbál megszabadulni fegyverhordozójától is, akinek láthatóan nem akaródzik elszakadnia a gazdájától.

Éjjeli Őrség
A fehér bástya
Stannis a Feketevárban, Mance Rayder és a vadak vezetői láncon, hivatalos parancsnok pedig még mindig nincs az Őrségben, innen vesszük fel a fonalat. Havas Jon éppen azt a fiút edzi, aki nyílat eresztett Ygritte szívébe a legutóbbi évadban, szóval úgy tűnik, nincs harag. Melisandre ekkor érkezik az üzenettel, hogy Jont a király hívatja. A liftben egy kis flörtölésnek lehetünk tanúi a papnő és a varjú között – úgy látszik, Havasra csak a vörösök buknak – ,de mielőtt kivirágzana a románc, felérnek a Fal tetejére.

Stannis puhatolózni kezd a maga nyers stílusában azzal kapcsolatban, mit érez Jon most, hogy Roose Boltoné Deres és egész Észak, de a fiú polkorrekt módon válaszol, így végül felfedi neki tervét: Stannis kegyelmet és később földet adna a vadaknak, ha letérdelnek előtte, és csatlakoznak a seregeihez, hogy bevegyék Derest és a régiót. Itt jön be Jon a képbe, akinek meg kell győznie Mance Raydert, hogy ő maga is hajtson fejet a király előtt, mert akkor a szabad nép is követi majd példáját. Amennyiben ez nem történik meg, jön a beígért barbecue a lá Melisandre.



Jon meg is próbálja minden lehetséges eszközzel meggyőzni Mance-t: előbb a büszkeségére akar hatni, majd az emberi életek megmentéséről papol, a halálfélelmére apellál, végül rávilágít, mennyire értelmetlenné válik a mártírkodása, ha egyszer eljönnek a Mások, de Mance minden érvet lesöpör az asztalról. Nem fog letérdelni, és a szabad népet sem állítja egy idegen király idegen háborújának szolgálatába. Marad a szabadtéri grill.

Az élve égetés előtt Stannis még utoljára felajánlja a behódolás lehetőségét, amit Mance elutasít, így Melisandre szokásos propagandabeszéde után meggyújtják a máglyát. Ahogy felcsapnak a lángok, a vadak és Mance szemében is a rémület tükröződik, amelyet Jon sem bír tétlenül. Mielőtt még elérné a tűz a Falon túli királyt, Jon szíven lövi egy íjjal, ezzel megadva neki a könnyű halál kegyelmét.

A rész legjobb beszólása:
Daario: „A sárkányok királynője sárkányok nélkül nem királynő.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...