2014. június 3., kedd

Orson Scott Card: Kovácsinas




Fülszöveg: Egy tizenhárom éves anya érkezik újszülött gyermekével a folyóhoz. Ereje már elhagyta, üldözői a sarkába lihegnek. S hogy Horace Guester, a Hatrack River-i fogadós megmenti, befogadja, az Peggy lányának köszönhető. Peggynek, ki a távolba, a jövőbe révedve óvta mindeddig Alvin Millert, aki épp úton van feléjük, hogy kitanulja a kovácsmesterséget. Tanul kovácsnak, s ki kell tanulnia egy olyan szakmát is, melynek fortélya már vagy kétezer éve feledésbe ment. S mikor Peggy mint tanítónő visszatér, hogy segítsen az ismeretlen mesterséget megtanítani a gyötrődő Alvinnek, feltűnnek az üldözők, akik azt a kisfiút keresik, akit még csecsemőként loptak át a háborgó folyón a rabszolgaság elől menekülő, haldokló anyjával együtt… Card a Kovácsinasban az emelkedések és bukások, a rettegés és bizalom olyan ívét húzza meg, amire csak a legnagyobb írók képesek. Könnyű neki – hiszen egyike a legnagyobbaknak.


Ez a kötet a fekete rabszolgák életébe nyújt betekintést, ami hasonló, mint a valóságban volt régen. Viszont a rabszolgáknak is megvoltak a maguk fortéjai, amivel túlélték a megpróbáltatásokat.
Ebben a részben megismerünk egy félvér fiút Arthurt, aki ért a madarak nyelvén, és bármint visszamond -ugyanazon a hangon amin hallotta- amit mondanak neki.
Peggy álcázza magát, hogy senki ne ismerje fel.
Jó kis könyv.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...