2013. január 19., szombat

Kristin Cashore: Fire - Zsarát

Kristin Cashore - Fire - Zsarát
Fülszöveg: Völgyeföldén zavaros, vad idők járnak. A fiatal Nash király kapaszkodik a trónjába, miközben a lázadó főurak északon és délen is sereget toboroznak, hogy letaszítsák róla. Az erdő és hegyek tele vannak kémekkel, nyüzsögnek a tolvajok és mindenféle törvényen kívüliek. Itt él Zsarát, aki vad, ellenállhatatlan megjelenésével, a lángnyelvek minden árnyalatában pompázó színű hajával az ember-szörnyek utolsó élő képviselője. Egyszerre gyűlölt és imádott személy ő, akinek különleges képessége, hogy befolyásolni tudja a környezetében lévők elméjét. De Zsarát nem akar visszaélni e hatalmával, nem akarja ártatlan emberek titkait ellopni. Különösen, hogy neki magának is oly sok féltett titka van. Csakhogy feltűnik Brigan herceg, aki azért jött, hogy Zsarátot a Királyi Városba vigye. Az udvarnak ugyanis szüksége van Zsarát segítségére, hogy leleplezze a király ellen szőtt összeesküvést. Messze az otthonától a lány fokozatosan rádöbben, hogy képessége jóval többet ér, mint amiről valaha álmodott. Megmentheti a királyságot. De csak akkor, ha nem fél olyan szörnnyé válni, mint amilyen az apja volt. Ez a romantikus történet méltó párja a nagyszerű Garaboncnak, azonban vadonatúj szereplőkkel, egyetlenegyet kivéve. Ha tetszett a Garabonc, biztosan imádni fogod a Zsarátot is. Ha pedig még nem olvastad, ez után mindent megadnál azért, hogy minél előbb a kezedbe vehesd.

A magam részéről nem igazán szeretem a tisztán fantasy regényeket, mert túl sok benne az ismeretlen. Ismeretlen élőlények, furcsa tulajdonságok, fura szokások. A történetben élők teljesen más normák szerint élnek, mint mi. Ezért egy ilyen történet olvasása közben sok időt vesz el, hogy elképzeljem, feldolgozzam ezeket az új információkat. Mire lassan megérti az ember, hogy milyen helyen, lények között járunk, addigra elveszíti a történet fonalát, vagy a történet veszíti el a jelentőségét. Ez van. Én ilyen vagyok. Ezért is szeretem az olyan fantasy regényeket, melyek tulajdonképpen a mi világunkban játszódnak, csak egy kicsit másik oldalát mutatják. 

A Zsarát ezek ellenére kimondottan tetszett. igaz, hogy szín fantasy, de nem rugaszkodott el teljesen a valóságtól. Az író stílusa nagyon megkapó, magával sodorja az embert. Mivel olvastam az első kötetet is -ami ugyanebben a világban játszódik, csak egy másik történetet mesél el- kíváncsian vártam ezt a regényt is. És nem csalódtam.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...