2013. március 29., péntek

Trónok harca 3. évad

Már nem sokat kell várni a Trónok harca bemutatójára, ugyanis a nyuszi meg is hozza szépen húsvétkor. HBO bemutató április 1. regisztráció nélkül, vagyis kódolatlanul nézhető majd az 1. rész.


Trailer:


A három szemű holló: a legjobb :)


Szinkronos előzetes:

Cikkek, érdekességek a HBO-ról

2 cikket másoltam be az oldalra. Akiket a további részletek is érdekelnk látogasson el a www.hbo.hu oldalra és böngésszen további érdekességek után. Jó sok minden van fenn.

Forrás: http://www.hbo.hu/series/tronok-harca/3



Egy több mint 5000 oldalra rúgó – és még mindig befejezetlen – történetet képernyőre vinni embert próbáló feladat, pláne, ha a cselekmény egyszerre legalább 4-5 szálon fut, és közel tízszer ennyi szereplőt mozgat. Nem is véletlen, hogy sokáig senki sem mert próbálkozni George R. R. Martin regényfolyama, a Trónok harca adaptálásával, vagy akik mégis, azok csak egy-egy fontosabb szereplőre koncentráltak volna, a többi figurát kihagyva a filmből. Az író persze ezeket az ajánlatokat rögtön visszautasította. „Jöttek azzal, hogy Havas Jonról forgatnának mozit, és mindenki mást dobnak, aztán olyan ajánlat is volt, hogy Daenerys lesz a középpontban, de a többi karaktert meg sem említenék – mesélte Martin egy interjú során. – Úgy látszik, az egyik legvonzóbb dolog, amit Hollywoodban mondhatsz, az a »nem«, ugyanis hiába nem fogadtam el egyetlen ötletet sem, egyre csak érkeztek a megkeresések. Végül találkoztam Daviddel [Benioff] és Dannel [Weiss] is.” A két fiatal forgatókönyvíró-producer a korábbi jelentkezőkkel ellentétben tévésorozatban gondolkodott, hiszen csak ebben a formátumban nyílik lehetőség arra, hogy minden egyes történetszálat megfelelően kibontsanak.

Erre már Martin sem tudott nemet mondani, és mint azt az előző két évad elsöprő sikere is bizonyítja, jól tette, hogyBenioff és Weiss kezébe adta a stafétát. “A könyvek azok a könyvek, a sorozat pedig a sorozat. Két külön állatfajról beszélünk – fogalmazta meg a nagy igazságot az író, amikor arról kérdezték, mit gondol a széria és a regények kapcsolatáról. – Az egyik az én gyermekem, a másik az övék, nekem nincsen vétójogom semmivel kapcsolatban, amit ők csinálnak, legfeljebb a véleményemet kérik ki.” A készítők mégis meglepően ragaszkodnak a könyvekhez, és néhány kisebb eltéréstől eltekintve szorosan követik az abban leírtakat. Van azonban néhány praktika, amellyel sűrűn élnek, ha mégis változtatniuk kell a sztori egyes elemein. Cikkünkben ezeket, és a nagyobb  módosításokat gyűjtöttük össze.



1.    Névcsere
Ha a legjelentéktelenebb variálásoktól kezdjük a listánkat, az első helyen az egyes karakterek nevének megváltoztatása tanyázik, amelyre a készítők szerint azért van szükség, hogy a nézők ne keverjék össze a hasonló nevű szereplőket. Ennek az elvnek esett áldozatául Asha Greyjoy, Theon nővére is, akit végül Yarára kereszteltek át, mivel nagyon úgy hangzott az eredeti neve, mint a Starkok szolgálatába vetődött Oshának. A döntés érdekes, ugyanis Osha később meglehetősen jelentéktelen lesz a történet szempontjából, míg a negyedik regényben Yara szemszögéből értesülünk több fontos eseményről is. Így a névcserét jobb döntés lett volna fordítva megtenni. A Völgy örökösét és a Sasfészek Urát, az ifjú és beteges Robert Arrynt ugyanilyen okok miatt keresztelték át Robinra, hogy semmiképp se lehessen összetéveszteni a néhai Robert Baratheonnal. Daenerys vérlovagjával, Kovarróval (eredetileg Jhogo) megint csak ez a helyzet, az ő neve a Drogo utáni khaléra, Jhaqóéra hasonlított.

2.    Karakterek összegyúrása
Benioffék előszeretettel éltek azzal a módszerrel is, hogy több regénybéli karaktert eggyé gyúrtak, és az egyes alakok különböző tulajdonságait is elültették a sorozat figurájában. Tengerjáró Davos fia, Matthos remek példa erre: a könyvekben a Hagymalovagnak négy fia szolgál Stannis Baratheon seregében, közülük pedig a legidősebb Matthos, míg a szériában egyedül ő tűnik fel, és több olyan ismérvvel bír, melyek inkább a testvéreire jellemzőek. A harmadik évadban is lesz precedens efféle összevonásra, hiszen az előzetes hírek szerint az először felbukkanó Orellt, az egyik Falon túli vadat, aki bőrváltó, és képes „beleköltözni” a sasába, összetársítják a regénybeli hatbőrű Varamyrral. Az utóbbi akár hatféle állat felett is át tudja venni az irányítást.

3.    Az életkor megváltoztatása
A regénybeli főszereplőkről nagy általánosságban elmondható, hogy mindegyikük jó pár évvel fiatalabb, mint ahogyan a sorozatban megjelennek. Ennek az az oka, hogy Martin a középkori szokások szerint értelmezte a felnőttéválás korhatárát, így például a fiúk 16 évtől számítanak felnőttnek, és nem ritka, hogy már ezen életkor előtt is szexuális életet élnek. (Daenerys a könyv szerint csupán 13 esztendős múlt, amikor Khal Drogo asszonyává tette.) Nyilvánvalóan a televízióban nem mutogathatnak tinédzserszexet, így a főhősöket néhány évvel megöregítették, hogy a húszas éveikhez közelebb járjanak.



4.    Új szereplők
A készítők több új karaktert is írtak a történethez, akik legtöbbször csupán nevesített epizódszereplők, de akad közttük olyan is, akinek valamivel jelentősebb figura jutott. Ros, a prostituált például nem volt benne a regényekben. Bár sok rajongó úgy véli, hogy a könyvekben néhányszor „vöröshajú szajhaként” emlegetett lányt keresztelték el így, a háttértörténetük nem igazán egyezik. (Kisujj bordélyházában találunk még néhány nevesített kurtizánt, így például Armecát és Daisy-t.) Szintén a teljesen új szereplők közé tartozik Reginald Lannister, akit Lord Tywin haza zavar Harrenhal várából egy tanácskozás során, mondván hogy egy idióta. Alton Lannister, akit Jaime megöl annak érdekében, hogy elszökhessen a Starkok fogságából, ugyancsak nem létezik a könyvekben, ám mutat némi hasonlóságot a Királyok csatájában felbukkanó Cleos Frey-jel, aki a családneve ellenére Lannister ivadék, és szintén Jaime szökésében segédkezik – más módon.

5.    Melisandre és Stannis kapcsolata
A fentieknél jelentősebb változtatás a történetben, hogy a könyvekben egyetlen szó sem esik arról, hogy bármiféle vonzalom vagy szexuális feszültség lenne Melisandre és Stannis Baratheon között, míg a sorozatban a királyjelölt óriási hévvel teszi magáévá a vörös papnőt az asztalon. A regényben ugyan a Renlyt meggyilkoló árnynak – amelyet Melisandre hozott a világra sötét mágia révén – Stannis alakja volt, ám ez valószínűleg csak azért lehetett így, mert ő akarta holtan látni öccsét.

6.    Ygritte és Havas Jon találkozása
Míg a sorozat második évadának egyik részben Ygritte majdnem megszökik Havas Jon fogságából, és csak hosszas üldözés után sikerül őt az Éjjeli Őrség intézőjének elkapnia, addig a regényben meg sem történik a kergetőzős jelenet, hiszen Jon elengedi a vad lányt, mikor rádöbben, hogy képtelen megölni.



7.    Joffrey tébolya
Kétség sem férhet hozzá, hogy a minden rajongó által gyűlölt Joffrey önteltségben és kegyetlenkedésben élen jár aTrónok harca gonosz szereplői között, de a regényben közel sem csúcsosodik ki ennyire az agressziója, mint a sorozatban. Joffrey az előbbiben „csak” nyulakon, macskákon és egyéb kisállatokon éli ki szadista vágyait – amellett persze, hogy Sansát megalázza, és Ned Stark fejét az ő utasítására csapják le –, míg a széria egyik epizódjában az egyik prostituáltat kényszeríti arra, hogy kegyetlenül megkínozza a másikat.

8.    Robb Stark románca
Az egyik legnagyobb változtatás a könyvekhez képest Robb Stark szerelmi életének teljes felforgatása. Észak Királya eredetileg ugyanis a Lannisterek egyik vazallusának lányába, Jeyne Westerlingbe szeretett bele, amikor seregével nyugatra ment, hogy betörjön a Lannisterek területeire. A csata után a sebesült Robbot különös módon éppen Jeyne ápolta, majd miután az ifjú Stark értesült arról, hogy Theon megölte két öccsét, Brant és Rickont, a lány megtalálta a módját, miként vígasztalja meg az elkeseredett fiút. Mivel Robb – apja becsületkódexéhez ragaszkodva – nem akarta szégyenben hagyni a Westerling-lányt, nyomban elvette feleségül. A sorozatban ehelyett ugyebár a gyógyítónak állt volantisi nemes hölgyet, Talisa Maegyrt vezeti az oltár elé.
A készítők azzal indokoltál a radikális „feleségcserét”, hogy  Robb eredeti történetszála, amely során nyugaton portyázik a seregével, túlságosan távol esett a cselekmény többi helyszínétől, és nem akarták, hogy a Stark háborúskodás teljesen eltűnjön a szemünk elől. Így inkább egy olyan lánnyal hozták össze, aki a cselekmény szempontjából is a közelében tartózkodik.

9.    Qarthi viszonyok
A messzi keleten fekvő, gazdag és egzotikus várossal kapcsolatban a könyvekhez képest gyakorlatilag csak az nem változott meg a szériában, hogy a messzi keleten fekszik, valamint, hogy gazdag és egzotikus. Valójában Qarthot nem aTizenhármak testülete vezeti, ők csupán egy céh a háromból, amely azért vetélkedik, hogy minél nagyobb befolyást szerezzen a város felett. Emellett Xaro Xhoan Daxos karaktere nem fekete és heteroszexuális, hanem fehér és a saját neméhez vonzódik, valamint a sárkányokat sem lopta el senki Daenerystől – noha sokaknak fáj rájuk a foga. A khaleesi egyik vérlovagja, Rakharo sem lelte halálát, és szolgálója, Irri is él és virul a regényekben.



10.    Egyéb változtatások
Természetesen minden egyes eltérést lehetetlen lenne összeszedni, de számos apróság van még a fentieken túl is. Például Osha jellemét teljesen másképp írta meg Martin, Syrio Forel, Arya vívástanára abszolút nem így néz ki a leírások szerint, és Öreg Nant, a Starkok dadusát is csak azért írták ki a második évadból, mert a színésznő sajnos elhunyt időközben.

Sziliczi Dávid

(A cikk képének forrása: Getty Images)



Új szereplők a sorozatban:


Forrás: http://www.hbo.hu/series/tronok-harca?gclid=CLChtfjSobYCFcVb3godrk8AQA

A 60-as években futott The Avengers című sorozat Emma Peelje, Diana Rigg színésznő is szerepet kapott a sorozat harmadik szériájában. Bemutatkoznak az újoncok!
2012-es Comic-Conon a Trónok harca panelben számos bejelentés történt. Egyrészt publikussá vált a harmadik évad 2013. március 31-i premierdátuma, másrészt az új széria szereplői közül is nyilvánosságra hoztak jó néhányat. Kezdődhet a bemutatkozás?
Mackenzie Crook, a brit OfficeA Karib-tenger kalózai vagy a Solomon Kane színésze lesz Orell, a Falon túl élő, alakváltó varg, aki képes belehelyezkedni az állati elmébe, így befolyásolni annak cselekedeteit.
A szép remények és a Hope & Glory színésze, Clive Russell alakítja Bryndon Tully-t, akit másnéven "Fekete Hal"-ként emlegetnek. Clive nagyhírű lovag, Catelyn Stark nagybátyja. Évekkel ezelőtt összekapott bátyjával, Hoster Tully-val.
Missandei szerepébe Nathalie Emannuel bújik, aki Naath szigetről származik, ám gyerekként rabszolgasorsba kényszerült, testvérével együtt. Számos nyelvet megtanult az évek során, így a rabszolgakereskedő Kraznys tolmácsa lett. Az angol színésznő legismertebb szerepe Sasha Valentine aHollyoaks című brit sorozatban.
Stannis Baratheon egyetlen gyermekét ShireentKerry Ingram alakítja. Sivár életéből a lány a mesék és mítoszok világába menekül, a könyvek és a történetek a mindenei.
Diana Rigg (a képen) alakítja majd Olenna Tyrell-t, a Redwyne-házból származó Töviskirálynőt, Margaery és Loras Tyrell nagymamáját.
Fotó: Europress/Getty Images

Az Essos kontinensről származó Myr-i Thoros szerepét Paul Kaye kapta. Thoros vörös pap, a Lobogó Nélküli Testvériség kulcsfigurája, és a Fény Urának szolgálója, akárcsak Melisandre.
Thomas Brodie-Sangster ölti magára a titokzatos és misztikus Jojen Reed szerepét, aki majd Bran Stark szövetségeseként tűnik fel. Jojen testvérét, Meera Reedet Ellie Kendrick formálja meg. Meera a Starkokhoz végig lojális Howland Reed, Zavaros Rév urának legidősebb lánya.
Beric Dondarrion ünnepelt harcos, majd a Lobogó Nélküli Testvériség vezetője, akit Richard Dormer alakít.
A norvég származású Kristofer Hivju kapta meg a félelmetes Óriásvész Tormund szerepét, akinek jellegzetessége hatalmas termete és szakálla.
Philip McGinley-t mint képzett íjászt a Lobogó Nélküli Testvériség fontos emberét látjuk viszont, ő lesz Anguy.
Stannis Baratheon feleségét, Selyse Baratheont Tara Fitzgerald játssza. Selyse élete nagy részét magányosan, egy sötét toronyba zárva tölti.
A harmadik évadban megismerhetjük Catelyn Stark testvérét, Edmure Tully-t is, aki apja halála után Zúgó ura lett. Edmure karakterét Tobias Menzies kapta.
Anton Lesser alakítja Qyburn-t az óvárosi Citadellából.
2012-07-17| Forrás:The Hollywood Reporter


Vámpírnaplók 4x18 trailer, fotók











Beautiful Creatures - Lenyűgöző teremtmények: kritika

Kritika szerintem:

3 féle könyvadaptáció létezik szerintem.
1. amikor a film és a könyv szinte tök ugyanaz. (pl. Újhold. Még a mondatok is. Ez elég idegesítő tud lenni.)
2. amikor egy könyv alapján teljesen más filmet csinálnak
3. amikor szinte fele-fele a könyv és a film, vagy a film kiegészíti a könyvet. (pl. Az éhezők viadala. A könyv +film együtt volt jó)
Na, ez utóbbiba tartozik a Lenyűgöző teremtmények is. De nem a legjobb fajtából. Amíg az Éhezők viadalában sok pluszt jelentett a film, addig ebben a filmben inkább a kevesebb az igaz.
Bár azoknak, akik nem olvasták a könyvet, a film teljesen rendben volt. Érthető volt és vicces. (Anyukám is megnézte és neki kimondottan tetszett :) )
Volt pár olyan alig észrevehető elem, ami azoknak szólt, akik olvasták a könyvet. Pár utalás. Pl. amikor Nathan az elején sáros cipőben ébred, vagy az a szöveg, hogy soha nem lehetünk egymáséi. Frankó persze, csak hogy miért nem, arról nincs szó. Azért pár szóban el lehetett volna mondani, v. utalni rá. Mert a filmben úgy smárolnak, hogy csak na, holott pont abban volt a lényeg, hogy ha csókolóznak, akkor a srác rosszul lesz pl.

Amit hiányolok a filmből:
- Nekem hiányzott Boo a kutya. Szerintem sokkal félelmetesebb lett volna a film, ha ő is szerepel. Vagy legalábbis rejtélyesebb. 
- A srác apja egysezr sem tűnik fel a filmben. Pedig legalább mutathatták volna.
- Anyukáról sem tudunk meg sokat. Pl. honnan ismerte Macon, miért ígérte meg neki anno, hogy vigyáz a fiára? Stb. Ez sem derül ki. De aki olvasta a könyvet, az tudja.

Ami tetszett:
- Tetszett, hogy a házvezetőnő és a könyvtáros személyét összevonták. Teljesen rendben volt így is. Sőt még jobbnak is tűnik így, mint külön.
- Az is jó volt ahogy a trükköket megcsinálták. A pörgő szoba volt a legjobb.
- És főleg a színészi játék tetszett. Elsősorban Emma Thompson játéka. Ő volt a legátütőbb a szereplők közül. Rengeteg arcát láthattuk a filmbe. Percről percre változott. Volt déli háziasszony, fanatikus vallás őrült  megszállott, anya, démon, kacér nő stb. Szóval sok minden. Szuper volt.
- A Ethant játszó fiú is jól játszott. Vicces volt, helyes. Szerintem jobb volt, mint a könyvben.

Összességében tetszett a film. Jó kikapcsolódás volt. De mivel neten néztem kamerásban - moziba nem tudtam menni- már alig várom DVD-n.

2013. március 19., kedd

Revolution szereplők képei

Miles Matheson (Charlie nagybátyja a militia megalapítója)


Sebastian "Bass" Monroe (a militia vezetője, valaha Miles barátja)


Charlie Matheson (a főszereplő)


Nate (Jason - Neville fia)


Ben Matheson (Charlie apja)


Aaron Pittman (Charlie barátja)


Maggie Foster (Ben párja)


Miles
 (A Twilightben Bella apját játszotta. Ebben a sorozatban egy teljesen más karaktert alakít. És még jól is áll neki.)

 Aaron és Charlie

 Nate

Charlie

Tom Neville ( a militia kapitánya)


 Danny Matheson (Charlie tesója)


Vámpírnaplók 4x17 trailer, képek




4x17- Because the Night 


Képek:









Előzetes:

Részlet:





2013. március 16., szombat

Az éhezők viadala 2 - Futótűz: a film

Amerikában várhatóan 2013. november 22-én fogják vetíteni a mozik. Magyar megjelenés: valamikor novemberben.
Rendező: Francis Lawrence
Főszereplők: Jennifer Lawrence, Josh Hutcherson, Liam Hemsworth

Gyártó stúdió: Lionsgate


Ízelítőül pár plakát:















Forgatási kép:

Részletek a filmből:






Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...